Det kan være svært at finde ud af, hvilke ski der er de helt rette for dig, men for at få mest muligt ud af dit skiløb, er det vigtigt, at du finder du af, hvilke ski der er bedst for dig at vælge.

Det store udvalg, der er inden for ski, betyder, at du blandt andet skal tage stilling til:

  • Type
  • Størrelse
  • Teknik

Flatlay of Skiing Equipment

Type

Lad os derfor starte med en overordnet gennemgang af forskellige typer af alpinski, så du kan finde ud af, hvilke ski der er bedst for dig.

 

Pisteski: Pisteski er nok den mest udbredte blandt danskerne. Denne traditionelle ski er for dig, som foretrækker at køre på de nypræparerede pister og blive på pisterne i løbet af hele skiferien. Er du nybegynder, er det en god idé at vælge en lidt blødere ski, mens mere erfarne skiløbere får mere ud af en stivere ski.

 

Ski til freeride/park: Vil du gerne lave tricks og køre i snowparken, så er det ski til freeride/park, du skal gå efter. Denne type ski er blødere end pisteskiene. De er derfor det ideelle valg for dig, som ønsker at bruge det meste af tiden i parken, og som tager lange bløde sving på pisten.

 

All Mountain-ski: Som navnet antyder, kan du bruge denne type ski til hele bjerget. Du kan derfor både køre på pisten og udenfor. Sammenlignet med pisteski er denne ski lidt bredere på midten og svinger ikke nær så hurtigt. Du skal derfor vælge denne ski, hvis du gerne vil kunne bruge din skiferie på hele bjerget.

 

Backcountry: Har du god erfaring med skiløb, og ønsker du at prøve kræfter med dyb sne langt væk fra pisterne? Så er det den store og brede ski, du skal vælge. Denne type ski er ofte lidt blødere end All Mountain-ski, fordi skiløb væk fra pisterne er mere flydende.

 

Størrelse

Der er flere forskellige faktorer, man kan tage i betragtning, når man skal finde ud af, hvilke ski man skal vælge. Men den vigtigste faktor er dog din vægt. Skiene reagerer nemlig ikke på din højde, men på din vægt.

 

Find frem til den rette skilængde for dig ved brug af dette skema:

Skilængde 150 cm 160 cm 170 cm 180 cm 190 cm
Din vægt 55 kg 65 kg 80 kg 90 kg 100+ kg

 

Vær opmærksom på, at du kan gå efter en skilængde på 5-10 centimeter længere, end hvad du finder frem til via skemaet, hvis du;

  • er høj i forhold til din vægt
  • kører store sving ved høj fart
  • har meget erfaring og kører aggressivt

 

Derimod bør du gå efter en skilængde, der er 5-10 centimeter kortere, end hvad du finder frem til via skemaet, hvis du;

  • er lav i forhold til din vægt
  • er nybegynder på ski
  • vil lave mange sving ved lav hastighed

 

Teknik

Til sidst er det en god idé at kende til de forskellige tekniske begreber, inden du er klar til at vælge og købe det bedste par ski for dig.

 

Svingradius: Skienes svingradius er et udtryk for, hvor stor en cirkel man kan lave med skiene, hvis man kanter dem og svinger rundt. Det giver dig dermed en idé om, hvor hurtigt et sving du kan lave med dine ski.

 

Skienes flex: Her er der tale om stivheden og vridningsstabiliteten ved skiene. Begyndere og letøvede skiløbere skal vælge blødere ski, mens mere erfarne skiløbere har større glæde af stivere ski. Derudover er det for øvede og eksperter en fordel med minimal vridning, da skiene bliver lettere at styre.

 

Skienes dimension: Taljebredden, der er skienes bredde på midten, har også betydning for, hvilke sving man kan lave med skiene. Vil du gerne have nogle meget svingvillige ski, skal du vælge ski med en stor forskel mellem bredden på forski/bagski og taljebredden.

 

Comments are closed.